https://www.youtube.com/watch?v=vCMEW86sosg&feature=youtu.be

Begin volgend jaar is het zover. In Pyeongchang, Zuid-Korea mogen de beste wintersporters ter wereld het weer tegen elkaar opnemen op de Olympische Winterspelen. Twee weken later vindt er nog een groot sportevenement plaats, waar in verhouding maar weinig mensen naar om kijken. Maar op de Paralympische Spelen is tegenwoordig net zoveel topsport te vinden.

Twintig jaar geleden werd vooral nog gekeken naar de handicap van de sporters, maar tegenwoordig ligt de focus op de sport zelf. Daardoor kreeg de ontwikkeling een enorme boost. En die ontwikkeling heeft de afgelopen jaren alleen maar doorgezet. Waar je in 2008 nog medailles kon halen door drie keer per week te trainen, moeten de paralympiërs nu fulltime met de sport bezig zijn.

Toch is de paralympische sport nog mijlenver verwijderd van het niveau van bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Als de sport zich blijft ontwikkelen als in de afgelopen jaren, zal dit gat alleen maar kleiner worden. Maar er zijn valkuilen: staan de media ervoor open om meer aandacht aan deze tak van sport te besteden, of zal het altijd een buitenbeentje blijven? En is er genoeg geld om door te blijven ontwikkelen?

In deze miniserie nemen we met betrokkenen een kijkje in het verleden en de toekomst. Van hoever is de sport gekomen en hoe veel kan het nog groeien? Benieuwd? Houd dan de Facebookpagina facebook.com/paralympisch2018 in de gaten.