Ik ben te dik, net zoals steeds meer mensen in Nederland. Als ik mijn body mass index moet geloven, heb ik zelfs bijna obesitas. Over mensen die te zwaar zijn wordt al snel een oordeel geveld. Ben je dik, dan heb je geen discipline; zit je vast de hele dag chocola te eten en ben je eigenlijk ook een tikkeltje dom. Iedereen weet toch dat je afvalt door meer te bewegen en minder te eten? Er wordt vaak niet gedacht aan eventuele andere factoren die meespelen. En ik kan je verklappen: die zijn er zeker.

 

Bron: CBS

 

 

In mijn longread ga ik op zoek naar waar mijn extra kilo’s vandaan komen en hoe de maatschappij kijkt naar overgewicht. Een informatief verhaal met een persoonlijke touch. Welke rol spelen mijn genen, mijn omgeving en heb ik zelf?  Ik zoek uit wat overgewicht is en ga erover in gesprek met hoogleraar Jaap Seidell. Met de hulp van een mediapsycholoog, social media expert en een fitgirl zoek ik uit wat de invloed van (sociale) media tegenwoordig is en dan met name van de fitgirls. Met een historicus en een sporthistoricus praat ik over hoe men vroeger naar dik en dun keek en wat de idealen waren.

Sander Kersten over de rol van genetica bij overgewicht:

 

Ik kom erachter dat bij het vormen van overgewicht genen en de omgeving een belangrijke rol spelen. ‘Genetics loads the gun, the environment pulls the trigger’, zo zou  Sander Kersten, hoogleraar Humane Voeding, het verwoorden. ‘’Als je de genen hebt die kunnen zorgen voor overgewicht, heb je een verhoogde kans dat je te zwaar wordt. Groei je op in een ongezondere omgeving, dan is de kans dus groot dat je te dik wordt. Groei je niet op in die omgeving, betekent het dat je ondanks je genen, niet per se dik hoeft te worden.’’ Overgewicht is dus een combinatie van de omgeving en de erfelijkheid.

Meer weten over dit onderwerp? Lees mijn zoektocht naar mijn extra kilo’s hier.