We gaan in Nederland steeds meer naar het museum. De bezoekersaantallen stijgen, regionale musea zetten succesvolle tentoonstellingen neer en raken hun saaie imago kwijt. Naar een museum gaan is geen stoffige activiteit, nee, musea zijn hip. En helemaal in the picture. Wat is er gebeurd in museumland?

De cijfers liegen er niet om: volgens de Museumvereniging steeg het aantal museumbezoeken tussen 2011 en 2015 met 3,3 miljoen. En het tentoonstellingsaanbod is verrassend. Zo kwam Het Noordbrabants Museum vorig jaar met de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’. Maar wat doe je als bijna al zijn werken in het Prado museum in Madrid hangen? Dan haal je ze gewoon naar Den Bosch! Zo’n 510.000 bezoeker kwamen erop af. Een echte blockbuster.

En wat dacht je van het Groninger Museum, dat werken van de wereldberoemde beeldhouwer Auguste Rodin naar het Noorden haalde? Rodin, onder andere bekend van zijn beroemde werk ‘De Denker’, trok meer dan 150.000 bezoekers naar Groningen. Het was de grootste Rodin-expositie ooit in Nederland.

Nederland hartje kunst? focust zich op de regionale musea en vertelt in een artikelreeks wat er gebeurd is in de museumwereld, waarom kunst weer in the picture is en op welke manieren we er naar kunnen kijken. “We moesten het anders gaan doen.”

Journalist Esra Çakici sprak met museumdirecteuren en deskundigen, die vertellen waarom men weer op de regionale musea afkomt. “Het publiek dacht: wat gebeurt hier?”

En ze gaat een stapje verder. Want hoe kunnen we een werk aan de muur beter begrijpen en waarderen, als we geen idee hebben waar we eigenlijk naar kijken? Kunsthistorici Wieteke van Zeil en Quirine van der Meer Mohr schieten je te hulp.

Esra ondersteunt haar artikelen met columns over kunstwaardering, waarin ze bovendien door laat schemeren wat haar motieven zijn geweest om deze artikelen te schrijven.

Benieuwd? Lees het hier!

Check Facebook en Instagram voor updates (en kunst!).