Het gaat beter met onze economie, we hebben meer te besteden en we kopen ook meer én vaker. Koopzondagen zijn niet meer weg te denken in de grote steden, die soms al iedere zondag een koopzondag hebben. Maar op de Veluwe is dat nog niet het geval. Toeristische steden als Elburg kennen nog geen koopzondagen. De Bible Belt loopt door de Veluwe en veel dorpen en steden hebben een christelijke achtergrond. Met dertien van de negentien zetels in de gemeenteraad, maken de christelijke partijen nog steeds de dienst uit in Elburg. Hoe kan het dat Elburg zo achterloopt met koopzondagen?

Dat is de vraag die ik mezelf heb gesteld tijdens het maken van deze documentaire. Elburg staat bekend als vestingstad met een mooie haven. Als een stad met een rijke geschiedenis. Als de stad met een van de eerste joodse musea van Nederland. Als een stad waar iedere zomer heel veel toeristen naartoe komen. Uit Nederland, maar ook uit Duitsland, Frankrijk en Engeland. Maar Elburg staat ook bekend als stad met een christelijke achtergrond en daarom zonder koopzondagen. Op zondag blijven de winkeldeuren dicht, maar dan zitten de terrasjes vol en staan er lange rijen bij de ijswinkels. Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dertien van de negentien zetels in de Elburgse gemeenteraad zijn nog in handen van de christelijke partijen. Gaat dat volgend jaar veranderen en kan dat ook betekenen dat de koopzondag weer in beeld komt?

Is Elburg er klaar voor?
De discussie rond de koopzondag in Elburg is er één die al lang teruggaat. Maar met de gemeenteraadsverkiezingen over minder dan een jaar in het vooruitzicht, leeft de discussie meer dan ooit. Ik heb onderzocht of de Elburgse ondernemers überhaupt wel open willen op zondag, of Elburg gaat veranderen met koopzondagen en of de Elburgse politiek klaar is om met de landelijke stroom van koopzondagen mee te gaan. Want het is niet de vraag of, maar wanneer er koopzondagen komen in Elburg.

Bij deze de trailer van mijn documentaire, maar ik houd jullie verder op de hoogte via mijn Facebookpagina. Daar is mijn documentaire te zien in drie afleveringen, maar mijn volledige documentaire wordt daar natuurlijk ook gepubliceerd. Daarnaast zijn er zelfgemaakte foto’s en stellingen te vinden.

Volg mij ook via Twitter.