Wanneer je aan een verslaving denkt, dan denk je al snel aan een alcoholverslaving of iemand die constant naar buiten loopt om een sigaret te roken. Een verslaving aan suiker zal waarschijnlijk niet het eerste zijn waar je aan denkt. En dat terwijl we allemaal ‘onbewust verslaafd’ worden genoemd. 

Bij het openen van een afkickkliniek speciaal voor suiker, deed het Diabetes Fonds behoorlijk wat stof opwaaien. Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds noemde iedereen in Nederland onbewust verslaafd aan suiker. “80 procent van de Nederlanders krijgt te veel suiker binnen.” Een week lang konden mensen gebruik maken van de kliniek.

Dit inspireerde mij om verder onderzoek te doen. Want hoe kan het dat wij verslaafd zijn aan suiker, maar dat dit de eerste keer is dat ik er ooit van heb gehoord? Eten we met z’n allen echt zoveel suiker?

In mijn radioreportage ga ik opzoek naar de waarheid. Is het mogelijk om verslaafd te raken aan suiker? Naast de interviews die ik heb gehouden met onder andere het Diabetes Fonds, het Voedingscentrum en onderzoeker Han de Jong, koos ik ervoor om zelf 10 dagen lang suikervrij te leven. In die periode wilde ik zelf ervaren of het moeilijk is om suikervrij te leven en of ik afkickverschijnselen zou ervaren na het stoppen met suiker. Ben je benieuwd hoe dit is gegaan? En of ik het überhaupt heb volgehouden? Bekijk dan de vlogs die ik dagelijks heb gemaakt en de conclusie aan het einde van mijn suikervrije periode.

Onbewust verslaafd? is een crossmediale productie waar audio, video en een longread worden samengevoegd in één productie. Je kunt onbewust verslaafd? volgen op Facebook, Instagram en op WordPress.

https://soundcloud.com/jacqueline-folkerts/trailer