Persoonlijke zoektocht naar een groen meisje

Als iedereen net zo zou leven als ik, zijn er tweeënhalve aardbollen nodig. Dat komt omdat ik meer CO2 uitstoot dan de aarde aan kan. CO2? Je weet wel, de stof die vrijkomt als je gas, motorbrandstof en elektriciteit verbruikt. Ik stoot CO2 uit als ik op vliegvakantie ga, mijn apparaten op stand-by laat staan en koffiedrink. De verbouwing van koffie veroorzaakt onder andere ontbossing en watervervuiling.

Ik weet dat allemaal, maar toch doe ik het. Hoe kan dat? Vroeger was dat anders. Toen was ik lid van de WNF Rangerclub, besloot ik op mijn achtste van de één op de andere dag vegetariër te worden en hing mijn kamer niet vol met Justin Bieber maar met dierenposters. Als kind leek ik bereid om mijn levensstijl radicaal te veranderen om zo een wereldverbeteraar te kunnen zijn.

In mijn afstudeerproductie De Wereldverbeteraars ga ik zoeken naar dat groene meisje van vroeger.

De voetafdruk
Ik begin bij waar voor mij het inzicht ontstond dat ik geen groen meisje meer ben: bij de voetafdruk. De kinderen Brechtje, Merijn, Nina, Wouter en Jan durfden het aan: ze rekenden uit hoe milieubewust ze leven. Kregen ze de uitslag waar ze op hoopten? Je hoort het in de audioreportage.

Van verbeteraar naar vervuiler
Vervolgens zet ik op een rij hoe ik de aarde aan het verpesten ben. Ik legde mijn gedrag voor aan verschillende deskundigen. Zo ontdek ik wat de verandering tussen mijn achtjarige ik en tweeëntwintigjarige ik eigenlijk betekent en zo kom jij er dankzij mijn fouten achter hoe je groen kunt blijven of worden.

Op pad met groene jongens en meisjes van nu
Om het groene meisje in mezelf weer naar boven te krijgen, ga ik op pad met groene jongens en meisjes van nu. Zij laten me zien hoe ik weer een wereldverbeteraar kan worden. Sil (11) wil later de politiek in, Ruben (12) zit op scouting en Sanne (9) weet super veel over de natuur. Ze nemen me op sleeptouw en geven me advies.

Volg mijn zoektocht op: https://dewereldverbeteraars.atavist.com.

De Wereldverbeteraars is ook te vinden op Facebook en Instagram.