Je huis uit omdat er een nieuwe weg wordt aangelegd? Of dat iconische gebouw missen dat je altijd aan de horizon zag staan? Bouwwerken in Nederland verdwijnen regelmatig, maar waarom? En is dit erg? Ongefundeerd? zoekt het uit.

 

Kun je je herinneren dat in jouw omgeving een bouwwerk verdwenen is? Misschien heb je dit onbewust meegemaakt, of juist heel erg bewust. Het slopen van gebouwen roept in een aantal gevallen weerstand op. Weerstand van omwonenden of mensen die vroeger betrokken zijn geweest bij een bouwwerk.

Om wat voor bouwwerken gaat het dan? Ongefundeerd? heeft gesproken met mensen die betrokken zijn geweest bij de IJsselcentrale in Zwolle, de H.L. Wichersstraat in Groningen en de stadsvilla in Kampen. Verschillende bouwwerken waar mensen verschillende meningen over hebben.

De gevoelens voor zo’n bouwwerk zijn soms irrationeel en gebaseerd op emotie. Ongefundeerd? zoekt uit waar deze emoties vandaan komen. Zijn die gevoelens gefundeerd?

Ook wordt de vraag gesteld of slopen wel de juiste oplossing is. Wat nou als een bepaald bouwwerk nog wel een functie heeft en niet per se hoeft te verdwijnen? Ongefundeerd? zoekt uit welke overwegingen gemaakt worden daarin.

Dit alles vind je op ongefundeerd.nl