Het leven van de paralympische zwemmers Simon Boer en Olivier van de Voort staat in het teken van topsport: veel slaap, gezond eten en minimaal 25 trainingsuren per week. Door hun talent, discipline en doorzettingsvermogen plaatsten de twee atleten zich voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (2016).

Op dit prestigieuze eindtoernooi sleepte Van de Voort op de 100 meter rugslag (klasse S10) een zilveren plak in de wacht en greep Simon Boer net naast het eremetaal op zijn favoriete afstand: de 100 meter schoolslag (klasse SB7). Twee wereldprestaties, die volgens de begintwintigers nóg beter hadden kunnen zijn.

Van de Voort denkt namelijk dat de winnaar van het goud op de 100 meter rugslag –Maksym Krypak– helemaal niet gehandicapt is. En Boer vraagt zich af of bepaalde concurrentie uit zijn klasse wel juist is ingedeeld. De twee atleten hebben zelf alles opzij gezet voor de sport en lijken nu door het classificatiesysteem te zijn benadeeld. Maar is dat wel zo?

Korte beschrijving van het classificatiesysteem van het International Paralympic Committee (IPC) Swimming

De online-productie Classificatie in de paralympische zwemsport: een kwetsbaar verhaal geeft een beeld van het omstreden en complexe classificatiesysteem. In verschillende artikelen -verspreid over de website- staan persoonlijke verhalen, commentaren en een uitgebreide uitleg over het systeem.

Hierin komen onder andere Van de Voort en Boer aan het woord. Ook ex-paralympisch bondscoach Mark Faber en huidig paralympisch bondscoach Sander Nijhuis vertellen over hun ervaringen. Daarnaast deelt Cis Knols -de enige Nederlandse internationale classifier– haar kennis en opvattingen over het systeem. Dat is bijzonder, want tot nu toe lieten classifiers zich in de media zelden uit over het classificeren.

Geïnteresseerd in dit verhaal? Beluister hieronder alvast een audio-fragment waarin Van de Voort met collega-zwemmer Boer over zijn zilveren race praat. En check natuurlijk https://classificatieanalyse.wordpress.com voor de complete productie.