Het onbekende fenomeen: narcistisch misbruik

Stel; je ontmoet de liefde van je leven, je hebt een geweldige tijd samen, je deelt lief en leed en je overstroomt van geluk. Je denkt echt dat deze man of vrouw de ware is. Maar dan, komt er iets boven tafel wat alles doet veranderen. Je partner blijkt een narcistische persoonlijkheidsstoornis te hebben en ondertussen een dubbelleven te leiden. Al je geluk, vertrouwen en toekomstplannen spatten onmiddellijk uiteen. Je komt tot de ontdekking dat je jarenlang bent voorgelogen en gemanipuleerd. Je bent meegezogen in de leugens en werkelijkheid van een narcist. Je bent het slachtoffer van narcistisch misbruik. Maar wat is narcistisch misbruik nu eigenlijk? En wat voor een impact heeft dit op de rest van je leven?

In de documentaire ‘narcistisch misbruik: de onbekende pijn’ het verhaal van Carla de Bruine (25). Zij werd slachtoffer van narcistisch gedrag. Ze ontmoette haar toenmalige vriend een paar jaar geleden. Lange tijd had Carla niets door totdat ze te horen kreeg wat haar vriend allemaal uitspookte. Hij bleek al geruime tijd meerdere relaties te hebben. De wereld van Carla stond ineens op zijn kop. Ze verbrak de verloving en ze beëindigde de relatie. Hierna viel ze in een zwart gat en liep ze tegen een muur van onbegrip op. Niemand geloofde natuurlijk dat haar toekomstige man het bed deelde met nog twee andere vrouwen. Inmiddels is Carla weer aan de betere hand en wil ze andere mensen waarschuwen met haar verhaal.

Narcistisch misbruik is een vrij onbekend fenomeen en iedereen kan in principe het slachtoffer worden. Naast het verhaal van Carla wordt er daarom in de documentaire ook aandacht geschonken aan de denkwijze van een narcist. Zijn deze mensen bijvoorbeeld gestoord of is er echt sprake van een ziekte? En hoe kan je hier het beste mee omgaan als buitenstaander?

Benieuwd geworden? Binnenkort verschijnt de hele documentaire op facebook.com/hetonbekendefenomeen. Bekijk hieronder alvast de trailer!

 

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Ook al is dit mosterd na de maaltijd, toch reageer ik nog even. Ik mis in dit stuk wat narcistisch misbruik nou eigenlijk is. De narcist leer je kennen als een übercharmante man (of vrouw). Vaak heeft de narcist zijn oog al op je laten vallen als prooi voor zijn web. Hij hengelt je eerst binnen, hemelt je op en je voelt je ontzettend speciaal en verliefd. De narcist weet precies wat hij moet doen of zeggen, om de ander zich zo te laten voelen. Als de narcist je binnen heeft, begint hij (of zij) zijn spel van subtiele en berekenende manipulaties, waardoor je gaat twijfelen aan je waarneming, jezelf, je geestelijke gezondheid. Je snapt niet wat er aan de hand is, kan er maar niet de vinger op leggen wat er gebeurt, maar je voelt jezelf steeds meer weg glijden van je eigen ik. Je wordt steeds meer in de war gebracht en je snapt niets meer van jezelf, want de narcist weet het zo te brengen dat het lijkt of alles door jezelf komt. De narcist probeert je bewust gek te maken door middel van gaslighting (situaties dusdanig manipuleren dat het slachtoffer het idee krijgt dat ze gek aan het worden is). Hoe beter dat lukt, hoe meer de narcist kan voelen dat hij de macht en controle heeft. Hij moet immers zijn opgeblazen ego voeden en dat doet hij door de ander leeg te trekken. Je wordt stap voor stap afgebroken en je wordt helemaal in zijn absurde realiteit getrokken. Uiteindelijk voel je alleen nog maar een dikke mist in je hoofd. Narcisten laten mensen leeg en gebroken achter, kompleet van zichzelf verwijderd, verward, achterdochtig, depressief en soms plegen slachtoffers uit wanhoop zelfmoord. Mensen die niet weten wat narcistisch misbruik is, kunnen nog wel eens denken dat hun dit absoluut nooit zou overkomen. Men beseft echter niet dat iedereen zo in de val kan lopen van een narcist, aangezien deze heer en meester is in het manipuleren. Regelmatig worden rechters, advocaten, psychiaters, psychologen etc. door een narcist kompleet op het verkeerde been gezet.
    Dit is niet alleen een verkorte versie van mijn verhaal; ieder slachtoffer die dit leest zal dit herkennen. Bizar genoeg is dit doorgaans precíes de werkwijze van een narcist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *