Is het tijd voor een elfstedentocht op kunstijs?

Zwolle – Het teleurstellende bericht dat de Elfstedentocht alweer niet doorgaat komt er binnenkort weer aan, het is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden. Uit ellende worden er jaarlijks creatieve alternatieve Elfstedentochten georganiseerd. Word het niet tijd voor een Elfstedentocht op kunstijs?

Elbrich De Jong is 18 jaar en doet binnenkort voor het eerst mee aan de 32ste editie van de jaarlijkse Stepelfstedentocht. Een tocht van 230 kilometer per step langs alle elf steden van de traditionele Elfstedentocht. Ze heeft er erg veel zin in. “Ik woon dichtbij Bolsward, dat is waar de tocht start. Veel mensen in mijn omgeving hebben ook meegedaan. Je hoort dan al die mooie verhalen en wilt dat dan zelf ook meemaken.”

Robert Witteveen is de voorzitter van de Stepelfstedentocht. “Het idee is in 1985 ontstaan in een kroeg onder 13 vrienden als sponsortocht om geld in te zamelen voor gehandicapte kinderen. Er is toen 3000 gulden opgehaald. Een jaar later werd het een vereniging die jaarlijks het evenement organiseert”, Aldus Robert. Is de Stepelfstedentocht een goed alternatief voor de traditionele Elfstedentocht? “Ons evenement wordt steeds populairder maar veel mensen zeggen toch dat het wel echt even wat anders is dan schaatsen op ijs.”

Naast de Stepelfstedentocht zijn er ook vele andere alternatieve Elfstedentochten. Je kan de tocht doen per tractor, met de auto, roeiend, hardlopend, rolschaatsend, noem het maar op! Het meest populaire alternatief is de jaarlijkse Fietselfstedentocht. Het evenement wordt elke 2de pinksterdag georganiseerd sinds 1912. Met bijna 30.000 aanmeldingen per jaar kan de organisatie de tocht als een groot succes beschouwen. “Ik denk dat van alle Friezen die ik ken 1 op de 5 de fietstocht wel heeft gedaan”, zegt Elbrich lachend.

Ondanks de grote populariteit van de alternatieve Elfstedentochten onder Friezen schijnt het de rest van het land niet veel te boeien. “Niet-Friezen zijn alleen geïnteresseerd in de Elfstedentocht op ijs omdat dat uniek is en maar eens in de paar jaar voorkomt. Alternatieve Elfstedentochten zijn meer voor de lokale bewoners”, stelt Elbrich.

Is een Elfstedentocht op kunstijs dan wellicht de beste oplossing voor het hele land? De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden zegt vriendelijk maar vastbesloten van niet. “De Elfstedentocht op natuurijs is een Nederlandse traditie. Wij van de organisatie doen er alles aan om het schaatsen op natuurijs te behouden volgens de traditie.”

Ook de Friese studentes Mirjam Bosgraaf en Jet van Dijk schudden lachend van niet. “Op kunstijs? Nee joh, dat is niet eens haalbaar! ” zegt Jet met een glimlach. “Een Elfstedentocht op kunstijs is gewoon niet leuk, het moet wel echt op natuurijs”, voegt Mirjam daar vrolijk aan toe. Ondanks de tegenstand klinken er ook positieve geluiden. “Tja, met die klimaatsverandering komt er toch nooit meer een Elfstedentocht op natuurijs, kunnen we maar beter overschakelen op kunstijs”, zegt Laurens Poot, ook een Friese student.

Er zijn nog geen plannen voor een Elfstedentocht op kunstijs. Laten we maar hopen dat de enige echte Elfstedentocht dit jaar voor de verandering wél doorgaat!

Door Kelvin Mulder.

Print Friendly, PDF & Email

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.