Uitgelicht: Alberto Stegeman

Door Hidde Wissels

‘’Het filmpje doet het even niet, die houden jullie nog van ons te goed. Maar eerst wil ik graag een hartelijk applaus voor Alberto Stegeman.’’ Zo openen Joost Karreman en Dieuwe Beersma de eerste uitzending van Uitgelicht, een programma gemaakt door studenten die bekende journalisten interviewen. Het is een onderdeel van CollegeTour, waaronder ook de colleges van de journalistiek na Charlie Hebdo, digitale journalistiek en voetbal- en datajournalistiek vallen.

 

De eerste gast die is uitgenodigd voor Uitgelicht is misdaadjournalist Alberto Stegeman. Stegeman is een oud-student van het Windesheim, waar hij in 1994 is afgestudeerd. Stegeman is bekend van tv-programma’s als Trauma NL en Red Mijn Vakantie, maar hij heeft toch de meeste wenkbrauwen doen fronzen met het programma Undercover in Nederland. Stegeman infiltreert in dit programma met een verborgen camera in verschillende milieus doorzelf ‘undercover’ te gaan. Bekend zijn de acties op Schiphol en bij Defensie. Alberto stegeman 1

 

Nadat de presentatoren hebben uitgelegd dat er vragen kunnen worden gesteld en waar de nooduitgangen waren, kon het eindelijk beginnen. Onder luid applaus betreedt Stegeman het podium van het Audiotorium dat goed gevuld is met enthousiaste studenten. In zijn kielzog gevolgd door zijn beveiliger, laten we hem maar meneer X noemen. Stegeman neemt plaats op de grijze bank terwijl meneer X teleurgesteld een plekje vooraan vindt in het Audiotorium.

 

‘’Thed Brans is de docent die mij gestimuleerd heeft

 om met radio en tv aan de slag te gaan.’’

 

‘’Kon je de weg een beetje vinden?, is de eerste vraag die aan hem wordt gesteld. Ja, die kende Stegeman nog wel. ‘’Het verschil is dat we toen nog in het D-gebouw les hadden en dat is wel wat anders waar jullie nu les krijgen’’. Toen Stegeman op school zat was hij vooral bezig met de geschreven-journalistiek. Dat zou je vreemd kunnen noemen omdat Stegeman nu vooral bekend is van televisie. ‘’Thed Brans is de docent die mij gestimuleerd heeft om met radio en televisie aan de slag te gaan.’’ Er kwam even wat gelach en opwinding vanuit het publiek. Brans is populair onder de studenten maar moest dit jaar stoppen met lesgeven vanwege bezuinigingen. ‘’Hij maakte toen radio op school en ik was daar de eindredacteur van. Op die manier bracht hij mij daarmee in contact.’’ Toen het interview een beetje op gang begon te komen, klonk er een scherpe pieptoon uit de boxen waar zelfs meneer X van schrok. X die tijdens het gehele interview chagrijnig voor zich uit zat te staren of er nog iemand van plan was iets jegens Stegeman te doen.

 

‘’Ik had nooit gedacht dat dit z’n groot succes zou worden.’’

 

Alberto stegeman 2Undercover in Nederland is veruit het bekendste programma van Stegeman. Momenteel loopt het twaalfde seizoen alweer. Via een verborgen camera brengt hij problemen aan het licht. ‘’Ik had nooit gedacht dat dit z’n groot succes zou worden. Je verwacht het niet meteen. Het was ook de bedoeling dat we maar één seizoen gingen maken. Op een gegeven moment kregen we tips binnen van kijkers over mistanden. Ik kon dat op dat moment niet geloven, maar het was wel een mooie input voor onderwerpen. Al bedachten we de grote onderwerpen zoals Schiphol, Defensie en de sektes wel zelf’’.

 

Het aangeven van de presentatoren dat er nooduitgangen waren is niet voor niets geweest. Docent Politiek Spencer Buth vindt het namelijk mooi geweest en neemt vlak voor het einde de benen.

 

Stegeman is niet zoals vele andere journalisten naar de Randstad vertrokken om daar faam te maken. Dit heeft hij bewust gedaan en vindt ook dat de journalistiekstudent van nu zijn eigen weg moet uit stippelen. ‘’Bij studenten zie ik graag dat ze enthousiast, leergierig en niet bang zijn om fouten te maken want dat mag zeker als student.’’ Een enkeling schrijft dit laatste nog gauw op een kladpapiertje, waarna Stegeman wordt bedankt voor zijn komst en naar de uitgang wordt begeleid door zijn grote vriend meneer X.

alberto stegeman twitter

Print Friendly, PDF & Email

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.